Terjeszkedik a WING lengyel leányvállalata

2021-02-19

Jelentős akvizícióról írt alá megállapodást a WING többségi tulajdonában álló lengyelországi Echo Investment ingatlanfejlesztő: a cégcsoport a wrocławi központú Archicom 66 százalékos tulajdonrészének megvásárlásával az ország legnagyobb lakóingatlan-fejlesztő vállalkozásává válik. A tervek szerint 2021-ben 7000 értékesítési és bérbeadási célú lakás építését kezdi el az egyesülés után az Echo-Archicom csoport. A tranzakció egy újabb lépés abba az irányba, hogy a WING megkerülhetetlen régiós ingatlanpiaci szereplővé váljon.

A WING többségi tulajdonában lévő vezető lengyel ingatlanfejlesztő, az Echo Investment a wrocławi székhelyű Archicom többségi, 66 százalékos tulajdonrészének megvásárlására írt alá megállapodást. Az 1986-ban alapított és 2016 óta a varsói tőzsdén jegyzett Archicom a lengyel lakóingatlanpiacon aktív fejlesztő, amelynek építés és előkészítés alatt álló lakóingatlan-portfoliója jelenleg 5700 lakásból áll, közülük 3800 előkészítés alatt álló lakófejlesztés Wrocławban és Krakkóban.

Az Echo Investment az egyik legnagyobb lengyel ingatlanfejlesztő, az irodai szegmensben évek óta stabilan az ország legjobb három ingatlanfejlesztőjének egyike, a lakópiacon pedig a most bejelentett tranzakció zárásával az ország elsőszámú fejlesztőjévé válik. A varsói tőzsdén jegyzett Echo Investment többségi tulajdonosa 2019 óta a WING, amely a tulajdonlás révén a magyar piacon betöltött vezető szerepe mellett, jelentős vállalkozássá lépett elő a régiós piacon is.

Az Echo többségi tulajdonának megvásárlásával célunk volt, hogy a társaság korábban elfogadott hosszú távú növekedési programját stratégiai befektetőként támogassuk, és a lengyel cég eredményeit ötvözve a WING hazai ingatlanpiacon megszerzett egyedülálló szaktudásával és vezető pozíciójával, régiós szinten egyre erősebb, megkerülhetetlen szereplővé váljunk. A most bejelentett akvizíció, az Archicom többségi tulajdonának megvásárlása egy újabb fontos lépés e cél érdekében, hiszen ezáltal a lengyel lakóingatlanpiac piacvezető fejlesztőjévé lépett elő a lengyel leánycégünk, az Echo Investment” – mondta Noah Steinberg.

Az Echo Investment 25 éve alapult, azóta foglalkozik lakásépítéssel és lakásértékesítéssel. A társaság eddig 89 lakóingatlan-projektet fejezett be, közel 10 000 lakással, több lengyel nagyvárosban, köztük az Archicom által is fókuszba helyezett Wroclawban és Krakkóban.

Az Archicom leginkább az alsó-sziléziai piacon működik 1986 óta, és 2016-tól jegyzik a Varsói Értéktőzsdén. A családi tervezőirodából kinőtt vállalkozás 150 befejezett beruházást tud maga mögött, többek között a Browary Wrocławskie épületegyüttes revitalizációját, a többszörös díjnyertes Olimpia Port lakóparkot, valamint az első, exkluzív loftfejlesztést, a Platinum Lofts projektet.

„A mostani felvásárlással az Echo Investment Archicommal kibővült cégcsoportja a legnagyobb bérbeadásra és eladásra szánt lakásfejlesztővé válik Lengyelországban. Csak 2021-ben 7000 lakás építését kezdjük meg, és további 15 000 eladásra szánt lakás áll előkészítés alatt, amelyek építése a következő években indul el. A tranzakció révén létrejövő együttműködésben rengeteg szinergiát, fejlesztési és tudásmegosztási lehetőséget látunk. Mélyen hiszünk a lengyel lakóingatlan-piacban rejlő lehetőségekben, amely jobban ellenáll a ciklikus ingadozásoknak, és kevésbé tőkeigényes. Fenn kívánjuk tartani üzleti tevékenységünk diverzifikáltságát és a lakófejlesztés mellett, ezentúl is tevékenyek maradunk a kereskedelmi ágazatban, ahol célunk, hogy megőrizzük pozíciónkat, mint a három vezető irodafejlesztő cég egyike” – nyilatkozta Nicklas Lindberg, az Echo Investment vezérigazgatója.

További híreink