Egy modern és igényes bevásárlóközponttal gazdagodik az észak-budai térség – Interjú Nyári Margittal

2021-06-29

Teljeskörűen megújul az óbudai EuroCenter bevásárlóközpont: a WING, Magyarország egyik legnagyobb ingatlanvállalkozása 2021 áprilisában indította el a komplexum felújítását. Az újjáépítést követően a bevásárlóközpont a nemzetközi divatmárkák mellett sokszínű szolgáltatói palettával, valamint mozival, gasztronómiai élményekkel és tetőkerttel várja leendő látogatóit. Nyári Margit, az EuroCenter igazgatója elmondja, mitől népszerű egy bevásárlóközpont, mik a legfontosabb szolgáltatások a vásárlók szemében, illetve, hogy ezek fényében mit érdemes tudni a komplexum megújulásáról.

Nyári Margit az Eurocenter bevásárlóközpont igazgatója sok éves tapasztalattal rendelkezik kiskereskedelmi területen. A WING Zrt-nél 2001 óta dolgozik, az utóbbi 15 évben pedig mindvégig kiskereskedelmi területen tevékenykedett. Jelenlegi pozícióját immáron 2 éve tölti be, ezt megelőzően pedig az egri Agria Park bevezetési bérbeadását végezte, majd a XII. kerületi Hegyvidék Bevásárlóközpont bérbeadása volt a feladata, illetve később bevásárlóközpont igazgatóként dolgozott ott. Tagja a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetségének.

Miért olyan népszerűek a bevásárlóközpontok a vásárlók körében? Mitől lesz igazán sikeres egy bevásárlóközpont?

A vásárlók egy üzletközpontba besétálva ma már nem csupán a mindennapi teendőiket szeretnék minél gyorsabban és hatékonyabban elintézni, hanem szeretnének ott minőségi időt is eltölteni, akár a család és barátok társaságában. Éppen ezért a jó lokáció és a széles szolgáltatás- és üzletpaletta leginkább az, amely jelentősen meghatározhatja egy komplexum sikerességét. Emellett a bevásárlóközpontok egyik legnagyobb előnye, hogy az egységes nyitvatartási időből adódóan kiszámíthatóságot adnak az embereknek. Ráadásul szinte minden megtalálható egy helyen és időjárástól függetlenül is könnyedén elintézhetőek a napi a teendők.

Az NRC által a WING megbízásából elkészített kutatás alapján az is kiderült, hogy egy bevásárlóközpont kiválasztása esetén a döntési kritériumok az elérhető kínálat, a megközelíthetőség és az árszínvonal voltak minden vizsgált korcsoportban, annyi különbséggel, hogy az idősebbek esetében a bevásárlóközpont könnyű elérhetősége, míg a többieknél az igényeiknek megfelelő teljes körű kínálat volt a legfontosabb. A top szempontok közé tartozik továbbá az ingyenes vagy kedvezményes parkolási lehetőség, a lokáció, és az egyedi, helyi igényekre reflektáló kínálat – ezeket pedig mind biztosítani tudja majd a felújított EuroCenter.

Korábbi tapasztalatok alapján milyen egy bevásárlóközpont ideális felépítése?

Egy megfelelően kialakított bevásárlóközpontban könnyű az eligazodás a közönség számára, illetve jól strukturált belső közlekedési rendszerrel is rendelkezik – például könnyen megközelíthető a mélygarázsból és a bejáratoktól a vásárlótér. Fontos tényező továbbá az épület átláthatósága és az üzletek logikus elrendezése is. Magabiztosságot ad a vásárlónak, ha láthatja a folyosó végén található üzleteket, vagy éppen könnyen ki tud igazodni azon, hogyan köti össze egy mozgólépcső az egyes szinteket és hogyan szerveződik az üzletek kínálata szempontjából a ház.

Az üzletek kialakítása esetén érdemes a hasonló szolgáltatástípusokat egymáshoz közel elhelyezni, így a bevásárló számára egyértelmű, hol tudja az adott teendőit elintézni. Ennek jegyében a megújuló EuroCenterben például szolgáltató szintet hozunk létre, így minden vásárló könnyen eligazodik, hogy ha ügyeket akar intézni, akkor melyik szintre kell mennie. A fejlesztést végző WING több körös kutatás során felmérte a környéken élők igényeit és elvárásait, és a kapott eredmények alapján végezte el az üzletmix kialakítását. Célunk olyan bérlő portfolióval feltölteni a komplexumot, amelyre valós igényük van a környéken élőknek és a potenciális látogatóinknak, így például különösen odafigyelünk a jövőbeli divatáru kínálatra, amiből nagyobb az igény, mint amennyit korábban a ház szolgáltatott.

Kik fognak majd vásárolni az Eurocenterben, ki a célcsoport és miért?

A bezárás előtt az EuroCentert túlnyomó többségben a közvetlen környezetben élők látogatták. Szeretnénk őket továbbra is megtartani. Illetve a felújítás következtében a bevásárlóközpont nemcsak építészetében újul meg kívül-belül, hanem bérlői mixében is, elérhetőek lesznek olyan üzletek és szolgáltatások, amelyek korábban nem voltak jelen a házban, így arra számítunk, hogy ez a 3. kerület kertvárosi részéből, a szomszédos kerületekből, valamint az agglomerációból is szélesebb kört fog bevonzani.

És a felújítás után várnak bármilyen változást a vásárlói közönség összetételében?

Eddig is népszerű volt az EuroCenter, nekünk mégis a látogatószám megduplázása a célunk. A rugalmas térkialakításnak, közösségi tereknek, valamint a szórakoztató és a gasztronómiai szolgáltatások széles skálájának köszönhetően a megújult bevásárlóközpont a jövőben Észak-Buda első számú élményközpontjává, népszerű találkozóhellyé válhat. Kialakításából és lokációjából fakadóan otthont adhat számos érdekes programnak is, ezért úgy gondoljuk, hogy a jövőben a fiatalok is szívesen látogatnak majd el az EuroCenterbe.

A kor elvárásai szerint milyen környezettudatossági jellemzőket terveznek? Mikre helyeznek kiemelt figyelmet a fejlesztés során?

Az épület 20 éve gyakorlatilag változatlan formában működik, így mind gépészetileg, mind belsőépítészetileg elavulttá vált, ezért döntöttünk a teljeskörű felújítás mellett, tehát szerkezetig bontják vissza az épületet. A külső- és belső, modern megújulás mellett nagy hangsúlyt fektetünk a ma már elengedhetetlen környezet- és egészségtudatos megoldások alkalmazására is, például az épülethez sok esetben újrahasznosított és fenntartható forrásból származó anyagokat tartalmazó építőanyagok kerülnek felhasználásra. Ezen túl optimalizáljuk az épület energiafogyasztását, áttérünk a távhőre, az épületen belül növényekkel növeljük az épülethasználók természetközeli élményét. A biciklivel érkezőknek kerékpártárolókat alakítunk ki, a mélygarázsban elektromos autótöltők kapnak helyet, valamint közösségi közlekedési megoldásokat is igénybe vehetnek majd az idelátogatók. A felújított EuroCenter teljes egészében akadálymentes lesz és a közelmúlt hatásai alapján a fejlesztés során kiemelt figyelmet fordítunk az egészségtudatosságra is, ezért az érintésmentes funkciók beépítése, optimalizált légbefúvó rendszerek és a friss levegő befúvása, valamint a fokozott fertőtlenítés alkalmazása is elsődleges szempont a megújulás során.

Milyen gasztronómiai kínálattal várja majd a megújuló bevásárlóközpont az érdeklődőket?

Az első emelet teljes áttervezésével új koncepciójú food court nyílik majd meg a felújítás után. A földszinten újranyitó INTERSPAR is teljes egészében megújul, modern külsővel és dizájnos belső eladótérrel, széles és minőségi áruválasztékkal, a vásárlók kényelmét szolgáló megoldásokkal várja majd a vevőközönséget. A hipermarket mellett kialakításra kerül egy INTERSPAR to Go is. A találkozóhely jelleg érdekében mindhárom szinten lesznek kávézók, a földszinten pedig két a’ la carte étterem is helyet kap.

Milyen szolgáltatások érhetőek majd el a teljes felújítás után?

Ezzel a fejlesztéssel Észak-Buda számára is elérhetővé válik a minőségi bevásárlási élmény, melyre a hozzánk érkező visszajelzések szerint is nagy igény van. Az emberközpontúságot fókuszban tartva olyan modern és igényes komplexumot hozunk létre, amely a jelen kor elvárásai mellett reflektál az új trendekre is. A terveink szerint a népszerű divatmárkák mellett többek között banki, telekommunikációs és egészségügyi szolgáltatások is elérhetők lesznek, a minőségi szabadidőtöltésről pedig a mozi, valamint a megújult gasztroudvar és kávéházak széles kínálata hivatott gondoskodni.

Miben rejlik a komplexum vonzereje?

A WING felújítási terveinek köszönhetően egy modern és igényes bevásárlóközponttal gazdagodik az észak-budai térség, aminek célja, hogy minél szélesebb kör számára kiszolgálja az igényeket, így a korábbi negyven bérlő helyett száz üzlet várja majd a látogatókat. Az EuroCenter adottságai mellett, kitűnő autós és tömegközlekedéssel történő megközelíthetősége pedig további előnyt jelentenek.

További híreink