A Liberty irodaház a befogadó vállalatok anyahajója lehet

2021-04-06

A WING fejlesztésében épülő Liberty irodaház a budapesti irodapiac egyik legmeghatározóbb beruházása: a modern és innovatív szolgáltatásokat nyújtó komplexum élen jár a fenntartható és inkluzív megoldások terén is. Az ország egyik legnagyobb ingatlanfejlesztő vállalkozásának legújabb zászlóshajója indulásakor már akadálymentesített és biztonságos környezet várja majd a leendő munkavállalókat. A vállalat partnere a Liberty terveinek akadálymentességi vizsgálatára és tanúsítására az Access4you volt.

A szintén a WING által épített Telekom-székház tőszomszédságában, a IX. kerületi Könyves Kálmán körúton épülő Liberty több mint 40 000 négyzetméter bérelhető irodaterületen várhatóan 2022 végétől várja első bérlőit. A prémium kategóriás, emberközpontú irodaház a legújabb környezetvédelmi, fenntarthatósági és egészségbiztonsági elvárások mentén született meg, mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy BREEAM Excellent és Access4you Arany minősítések elérésére tervezték.

A vállalat legfőbb értékei a tisztesség, a megbízhatóság és a szakértelem, világszínvonalú épületei pedig ikonikus cégeknek nyújtanak inspiráló, modern otthont. A hosszú távú értékteremtést és a magas építészeti minőséget képviselő Liberty esetében a WING számára kiemelkedő fontosságúvá vált az utóbbi évek egyik leghangsúlyosabb ingatlanfejlesztési iránya, az inkluzív, egyetemes tervezés. A WING cégfilozófiájában a társadalmi felelősségvállalás jelentős szerepet kap, ám az inkluzív fejlesztések még ennél és messzemenőbb értékeket és érdekeket szolgálnak. Az inkluzív, akadálymentes tervezés a speciális igényű, közöttük a fogyatékossággal élő emberek biztonságos és önálló ingatlanhasználatát szolgálják, és hozzájárulnak az irodaházban otthont lelő vállalatok hosszú távú fenntartható fejlődéséhez és piaci szerepének erősödéséhez.

WING számára rendkívül fontos az emberközpontú tervezés és a humán fókusz, amelyek jelentős mértékben visszaköszönnek a Liberty irodaház esetén. A modern és innovatív szolgáltatásokat nyújtó komplexum akadálymentesített belső terei megkönnyítik és biztonságossá teszik a közlekedést a mozgáskorlátozott és fogyatékkal élő munkavállalók számára is. Azok a cégek, akik a Liberty irodaházban találják majd meg az otthonukat, hozzájárulnak egy élhetőbb, inkluzív jövő megteremtéséhez” – mondta Schőmer Norbert, a WING irodafejlesztésekért felelős vezérigazgató-helyettese.

 

Egyedi megoldások a Liberty irodaházban

A WING fejlesztésében megvalósuló Liberty irodaház egyedülállóságát nem csupán különleges és színes megjelenésének köszönheti, hanem az irodapiacon eddig nem látott egyedi, az egészséget, valamint az inspiráló munkakörnyezetet fókuszba helyező megoldásainak is. Az épület a környezettudatosság jegyében a BREEAM Excellent minősítést célozza meg, ezzel az ország egyik legmagasabb BREEAM minősítésű épülete lesz. Az 1000 négyzetméteres zöld belsőkert csobogókkal és a földszinten elérhető szolgáltatások (étterem, kávézó, üzletek) csak néhány a különleges, a dolgozók jó közérzetét szolgáló funkciók közül.

Továbbá a legfelső szinten sétánnyal kialakított növényház, valamint panorámás skybar gondoskodik a feltöltődésről, a sportolni vágyóknak pedig tetőterasz, futó- és streetballpálya áll rendelkezésükre. Az egészség védelmét pedig többek között az antibakteriális szűrők, az UV fénnyel fertőtlenített friss levegő-ellátás, az optimalizált légbefúvó rendszerek, valamint az épület fertőtlenítését szolgáló megoldások és a számos érintésmentes funkció biztosítja majd.

Az inkluzív környezet a vállalati diverzitás megvalósításának alapja

A speciális igényű emberek a világ társadalmának 15 százalékát képviselik, ide tartoznak a kerekesszéket használók, mozgásukban korlátozottak, audiovizuális akadályokkal, vagy kognitív zavarral élő emberek. A világon 1,2 milliárd, Európában 120 millió, Magyarországon 1,5 millió speciális igényű ember él. Az ő integrációjuk egyrészt emberi jogi és esélyegyenlőségi szempontból megkérdőjelezhetetlenül fontos, de az egyetemes, inkluzív környezet fejlesztésével és ösztönzésével a vállalkozások és cégek számára gazdasági és üzleti előnyt is jelent. A speciális igényű emberek vásárlóereje ugyanis évi 8 milliárd dollár, munkaerőpiaci jelentőségük pedig még nagyobb. Az a szellemi tőke és tehetség, amely a speciális igényű emberek birtokában van, a vállalatok számára a fenntartható fejlődés egyik pillére lehet. A diverzitás ugyanis hozzájárul a vállalati produktivitás javulásához, az innovációs képességekhez és a megoldás orientált gondolkodásmódhoz, így a versenyelőny növekedéséhez is.

Hozzáférhetőség és akadálymentesség felsőfokon

Minden szempontból könnyebb és hatékonyabb olyan épületet tervezni, amely megfelel az akadálymentes használat elvárásainak, mint később módosítani, esetleg átépíteni. Ezért a WING már az első vonalak megrajzolásakor elköteleződött az egyetemes tervezés mellett és a tervezés folyamán figyelembe vette azokat a szabványokat, szabályokat és ajánlásokat, amelyek a hozzáférhető környezet megteremtődését szolgálják. A tervezés utolsó szakaszában a WING az Access4you-t kérte fel az akadálymentesség terv szintű átvilágítására, és az Access4you Arany fokozatú tanúsításnak való megfeleltetésére. „A Liberty irodaház terveit engedélyezési terv fázisban vizsgáltuk.” – mondta Kutrovics András, az Access4you műszaki projektmenedzsere. „Az akadálymentesítési koncepció alapján a WING az irodaházon belüli biztonságos akadálymentes közlekedésre és használatra nagy hangsúlyt fektetett, így a kerekesszékes, idős és mozgásukban korlátozott emberek és babakocsival közlekedők részére önállóan és kényelmesen használható az épület. Kialakításra kerül egy kültéri taktilis vezetősáv a látássérültek részére az épület déli oldalán fekvő bejárataihoz a Könyves Kálmán körút és az Albert Flórián út kereszteződésében található gyalogátkelőhelyektől, továbbá a beléptető rendszer kialakításánál figyelmet fordítottak arra, hogy mindkét lobby esetében legyen egy szélesebb beléptető kapu is, amely akadálymentesen átjárható. Az épület minden részletében körültekintő tervezést tapasztaltunk, a liftektől az akadálymentes mosdókon át a parkolókig, illetve a hozzáférhetőség további növeléséhez szükséges javasolt változtatásaink is mind nyitott fülekre találtak.”

További híreink