Megjelent a WING legújabb ESG jelentése

2023-09-13

A WING kiadta második ESG jelentését, jelezve elkötelezettségét a fenntartható működés iránt. A jelentésben a közép-európai ingatlanpiacon vezető szerepet betöltő vállalat a 2022-es évre vonatkozó környezetvédelmi, szociális és vállalatirányítási területeken megfogalmazott törekvéseit, céljait, megtett intézkedéseit és eredményeit mutatja be. A jelentés a társaság hamarosan véglegessé váló első, átfogó ESG stratégiájával összhangban készült el, ami a cégcsoport jövőre vonatkozó, hosszú távú fenntarthatósági célkitűzéseit és az azok eléréséhez vezető utat fekteti le.

Környezetvédelmi, szociális és vállalatirányítási fókuszterületeken is látványos előrelépést ért el a közép-európai ingatlanpiac egyik vezető ingatlanfejlesztő és -befektető vállalatcsoportja, a WING, amely idén második alkalommal mutatta be ESG jelentését. A társaság újabb jelentése a WING hosszabb távú, a fenntarthatósági elkötelezettségét mutató terveit készíti elő.

Készül az ESG stratégia

Folyamatban van a WING átfogó ESG stratégiájának kidolgozása is, amelynek keretében azokat az általános és konkrét célokat határozzák meg, amelyek cégcsoport jövőbeli fenntarthatósági működésének irányát adják. A stratégiai célok között kielemelt szerepet fog kapni az új projektek karbon lábnyomának — a várható szabályozói előírásokkal és a EU Taxonómiával összhangban történő —csökkentésére vonatkozó elkötelezettségük.

Felelős beruházóként az ingatlanok fenntartható fejlesztése ma már követelmény

Az ESG-riportálás ma már elengedhetetlennek minősül az ingatlanfejlesztői piacon, hiszen az elmúlt években a multinacionális, valamint a hazai bérlők részéről is egyre határozottabb követelményként jelenik meg az épületek ESG szempontoknak megfelelő építése és működtetése. Mindennek eredménye gyakorlati lépéseken keresztül mérhető a legjobban. Ennek megfelelve a WING 2017. óta összes, újonnan fejlesztett irodaháza rendelkezik BREEAM és/vagy LEED tanúsítvánnyal, miközben saját minimális követelményszintjének a BREEAM Good és/vagy a LEED Silver minősítés meglétét tűzte ki. A WING a meglévő teljes ipari portfolió tekintetében is elkötelezett abban, hogy középtávon mindegyik fenntartható minősítést szerezzen. Emellett a cégcsoport alá tartozó LIVING lakóinganlatfejlesztő által az összes 2021. óta fejlesztés alatt álló és az azóta bejelentett lakóprojekt „AA+” energetikai besorolású a még magasabb energiahatékonyság elérése érdekében. A WING fejlesztéseinél szintén kiemelt figyelmet fordít a zöld környezet és e-közlekedési infrastruktúra kialakítására. Ennek érdekében mind az új, mind a meglévő ingatlanjai esetében új elektromosautó-töltőállomásokat épít ki, továbbá a lehető legtöbb zöldfelület- és fatelepítést hajt végre abban az esetben is, ha nem a korábbi ökoszisztéma pótlásáról van szó. A 2022-es év során egy projektben 1140 négyzetméter területű zöldtetőt, valamint három projektben 11 000 négyzetméter zöldfelületet alakított ki a cégcsoport, továbbá összesen 135 db fát ültettek.

A fiatalok és a kortárs művészetek támogatása került a társadalmi felelősségvállalás középpontjába

A környezetvédelem és a fenntarthatósági intézkedések mellett a társadalmi felelősségvállalási programokra, ezen belül kiemelten a fiatalokat célzó kezdeményezések segítésére is hangsúlyt fektet a WING. 2022-ben a korábbi évek trendjének megfelelően összesen 9 millió forintot fordított társadalmi felelősségvállalási és jótékonysági kezdeményezésekre. A cégcsoport évek óta támogatója az SOS Gyermekfalvaknak, továbbá idén negyedik alkalommal jelent meg támogatóként az ország legjelentősebb tudományos diákfórumán, az Országos Tudományos Diákköri Konferencián (OTDK). A fiatalok támogatása mellett a CSR tevékenység másik nagy pillére a kortárs művészetek támogatása. Magyarország vezető ingatlanpiaci szereplőinek összefogásában a múlt évben elindult a Building on Art program, melynek célja, hogy elősegítse a magyar ingatlanberuházások művészeti tartalmakhoz való kapcsolódását. A WING az épületeinél is kiemelt figyelmet fordít az egyenlőség megteremtésére és a speciális igényű emberek megsegítésére: több új fejlesztésünk is megkapta az ACCES4YOU tanúsított, arany fokozatú, akadálymentesen használható minősítést.

ESG szempontok integrálása a vállalatirányításba

A WING számára a fenntarthatóság immáron majd tizenöt éve integráns része vállalatirányítási stratégiájának és működésének is. Annak érdekében, hogy az üzleti fenntarthatósági célok a vállalati stratégia szerves részét képezzék, a cégcsoport kiemelt hangsúlyt fektet az átláthatóságra, a számszerűsíthetőségre és az összehasonlíthatóságra. Ennek a folyamatnak a része az éves ESG jelentések elkészítése és publikálása is. A WING Magyarországon az ingatlanpiaci szereplők közül tavaly az elsők között adta ki a jelentést, majd idén bemutatta a vállalat 2022-es évre vonatkozó riportját is. A jelentésben a WING üzleti tevékenységének ismertetése mellett, a cég környezetvédelmi törekvéseiről, társadalmi felelősségvállalásáról, munkavállalói jólétéért és fejlődéséért tett lépéseiről, valamint a vállalatirányítási struktúrájáról is tájékoztatást nyújt.

A hazai ingatlanpiacon is jellemzően megnövekedett a környezetvédelmi és társadalmi szempontok érvényesítése, ahol tudatos működésünkkel az elsők között igyekeztünk jó példát mutatni. Fennállásunk óta a Magyarországon fejlesztett projektportfóliónk mintegy 1,35 millió négyzetméter alapterületű ingatlant fed le, amelyek már több mint tíz éve a fenntarthatóság jegyében valósulnak meg, és a korábban elkészült ingatlanjaink esetében is folyamatosan azok korszerűsítésén dolgozunk. Az épületek fenntartható tervezése, kivitelezése és működtetése évek óta a WING védjegye, azonban törekveséink nem állnak meg ezen a ponton. Az ESG szempontoknak megfelelő működést alaptevékenységünk mellett más területeken is szem előtt tartjuk. A most elkészült jelentés pedig újabb lehetőséget nyújt számunkra, hogy ne csak a jelenlegi, de a jövőbeni partnereink, vevőink, bérlőink és munkavállalóink számára is jól átlátható kommunikációval számoljunk be környezeti, üzleti és társadalmi célú fenntarthatósági törekvéseinkről” – emelte ki Noah Steinberg, a WING Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A WING 2022. évi ESG jelentése ide kattintva érhető el.

További híreink